Novice

3. 5. 2023
Dajte otrokom priložnost
Sprejemni preizkusi za vpis v Glasbeno šolo Grosuplje so pred vrati. O nepozabnih spominih, glasbenem izobraževanju in razlogih, zakaj bi vsak otrok moral izkusiti glasbeno šolo, smo se pogovarjali z nekdanjim učencem in sedanjim učiteljem tolkal na naši šoli, s prof. Tilnom Zakrajškom. Tilen Zakrajšek je odraščal ob sestri pianistki in očetu bas kitaristu. Očeta je večkrat spremljal na nastopih, kjer so ga navdušili bobni. »Otrok glasbo začuti, a na starših je, da mu jo približajo. Peljite otroka na nastop glasbene šole, omogočite mu poslušanje instrumentalne zasedbe ali orkestra v živo … Glasba je dandanes dostopna in ni razloga, da je otroci ne bi imeli priložnosti spoznati. Tudi YouTube ni le za risanke in neumnosti,« se pošali Tilen. Od glasbene šole do igranja v profesionalnih zasedbah in ustvarjanja studijske glasbe Svojo prvo ljubezen – tolkala je spoznal na Glasbeni šoli Grosuplje, izobraževanje pa nadaljeval na KGBL in ljubljanski Akademiji za glasbo. Ob spominih na glasbene začetke se nasmehne: »Glasbena šola je imela velik vpliv na to, kdo sem danes. Imam zelo lepe spomine na celotno izkušnjo, nastope, druženje in predvsem prijateljstva, ki živijo še danes«. Že kot najstnik je Tilen z zasedbo Balkan Boys nastopal širom Slovenije, kamor so fantje skupaj z vsemi inštrumenti potovali kar z vlakom. »Tega obdobja ne bi zamenjal za nič na svetu,« se spominja. Profesionalna izobrazba in širok pogled na glasbo sta mu omogočila, da je bil v preteklosti del Big Banda RTV Slovenija, danes pa ustvarja svojo glasbo in oder deli z znanimi glasbeniki, kot so Dejan Vunjak, priljubljeni duet Uroš in Tjaša … Hkrati kot profesor tolkal svoje znanje širi med najmlajše: »Nimam predsodkov do nobene glasbe. Glasbo delim glede na namen, ki ga ima, ne na stil. Vsak dogodek ima drugačen namen, prostor, poslušalce, a glasba je ena sama«. Ni mogoče opisati, kaj ti da glasbena šola »Glasbena šola je neprecenljiva izkušnja, ki bi morala biti na izbiro vsakemu otroku,« meni Tilen. »To je okolje, kjer imajo vsi otroci enak cilj, interes, temo pogovora, gredo skozi enake izzive in to ustvarja odnose za vse življenje. Vsi ne bodo postali profesionalni glasbeniki, a zagotovo bodo bolj odgovorni, disciplinirani in z delovnimi navadami, ki jih bodo spremljale v prihodnosti,« pripoveduje z žarom v očeh. In zakaj prav Glasbena šola Grosuplje? »Če bi imel svoje otroke, bi pri izbiri šole zagotovo upošteval, kdo uči. Naša glasbena šola ponuja dober učiteljski kader in strokovnost na visokem nivoju«. Naj vas ne bo strah sprejemnih preizkusov Glasbena šola je prava izbira za vse otroke, ki radi pojejo, ploskajo, plešejo in imajo na splošno radi glasbo: »Če imaš nekaj rad, boš dal vse od sebe in to je recept za uspeh,« za konec doda Tilen Zakrajšek. Vabljeni na sprejemne preizkuse Glasbene šole Grosuplje med 20. in 27. majem.
3. 5. 2023
Odlični rezultati Glasbene šole Grosuplje na tekmovanjih
Učenci in učenke Glasbene šole Grosuplje so v preteklih mesecih ponovno navduševali na nacionalnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Poleg odličnih rezultatov učenci na tekmovanjih pridobijo neprecenljive izkušnje javnega nastopanja ter dodatno samozavest in motivacijo za nadaljnje igranje. 52. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije Državno tekmovanje TEMSIG je najbolj uveljavljeno glasbeno tekmovanje na nacionalni ravni. Letos se ga je udeležilo deset učencev Glasbene šole Grosuplje, ki so skupaj osvojili tri zlate, štiri srebrne in tri bronaste plakete: Jakob Jon Doblekar (kategorija jazz solo – I., mentorica Barbara Škrjanc) je osvojil zlato plaketo, 1. nagrado in posebno priznanje za najbolj obetavnega tekmovalca v najnižji kategoriji ter bronasto plaketo (kategorija tolkala – I. b, mentor Tilen Zakrajšek). Pia Kovačič (kategorija rog – 1. c) je osvojila zlato plaketo, Ambrož Kraškovic (kategorija rog – 1. a) je osvojil zlato plaketo, Nik Kastelic (kategorija evfonij – I. b) je osvojil srebrno plaketo (vsi učenci Roberta Petriča, klavirska spremljava Eva Sotelšek). Mihej Škulj (kategorija harmonika – I. b, mentor Primož Kranjc) je osvojil srebrno plaketo, Gabrijel Turk in Vid Peter Pugelj (kategorija kitarski duo – I. b, mentorica Barbara Škrjanc) sta osvojila srebrno plaketo, Luka Perko (kategorija trobenta – I. b, mentor Marko Jenič, klavirska spremljava Robert Kohek) je osvojil srebrno plaketo, Marcel Bitenc (kategorija trobenta – I. c, mentor Robert Petrič, spremljava Eva Sotelšek) je osvojil bronasto plaketo in Aleks Markov (kategorija harmonika – I. a, mentor Primož Kranjc) je osvojil bronasto plaketo. 5. mednarodno tekmovanje mladih pihalcev EMONA 2023 Mednarodnega tekmovanja mladih pihalcev sta se udeležila mlada klarinetista Jerca Erjavec (mentorica Ana Anderlič, klavirska spremljava Evelin Legović), ki je osvojila zlato priznanje in 2. mesto ter posebno nagrado žirije za najbolje izvedeno posamezno skladbo ter Lenart Šifrar (mentorica Ana Anderlič, klavirska spremljava Darja Brcar), ki je s skoraj popolnim izkupičkom točk zmagal in nastopil na koncertu prvonagrajencev. Zablestela sta tudi saksofonista Klemen Dornik z zlatim in Erazem Jerebic s srebrnim priznanjem (mentor obeh je Tadej Piko, spremljava Ivan Kukurić). 16. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023 V Begunjah na Gorenjskem se je odvijalo 16. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik, ki sta se ga udeležila dva mlada harmonikarja Glasbene šole Grosuplje: Gašper Štajnar (mentor Primož Kranjc) in Domen Zupančič (mentor Dean T. Zavašnik) sta z odličnim nastopom osvojila zlati priznanji. Iskrene čestitke!
11. 11. 2022
30 let Glasbene šole Grosuplje, podružnice Dobrepolje
1. september leta 1991 je bil za dobrepoljsko dolino poseben dan – s svojim delovanjem je pričela Glasbena šola Grosuplje, podružnica Dobrepolje. 31 učencev sta v svet glasbe popeljala Martin Strel (kitara) in Rezka Černač (klavir, električne klaviature in nauk o glasbi). Že naslednje leto sta se poučevanju na Vidmu pridružili Suzana Paternost Žužek z učenjem flavte in Barbara Škrjanc, ki je zamenjala Martina Strela. Dve leti kasneje se je podružnica razširila z oddelki trobil, pihal in klarineta, leto kasneje še s harmoniko. Še dve leti pozneje se je začelo poučevati saksofon, nato pa še tolkala. Glasbena šola je najprej delovala v prostorih osnovne šole Dobrepolje. Koliko zanimivih, prisrčnih dogodkov se je dogajalo ob poučevanju, vedo številni učitelji in učenci, ki so svoj čas namenili glasbenemu izobraževanju. Naš prostor je bila hladna  gospodinjska učilnica, kjer je redno v času pouka s svojim ritmom pouk popestril pralni stroj. Učilo se je tudi za leseno pregrado v knjižnici,  v provizorični učilnici ob telovadnici, v jedilnici brez oken, ravnateljevi pisarni in celo zobni ordinaciji. Svoje prostore sta nam ponudila tudi gasilski dom in občina. Po enajstih letih je prav na kulturni praznik, leta 2003, Dobrepolje dobilo nov kulturni center, prenovljen Jakličev dom, v katerem je svoje prostore dobila tudi glasbena šola. V Dobrepolju se tako že skoraj dvajset let lahko upravičeno hvalimo z idealnimi pogoji za poučevanje. Glasbena šola na leto pripravi več kot deset internih, javnih, razrednih in oddelčnih nastopov. Radi sodelujejo tudi z lokalnim okoljem: vrtcem, osnovno šolo, knjižnico Dobrepolje in Domom Sv. Terezije.  Na podružnici Dobrepolje se je v tridesetih letih zvrstilo 54 pedagogov, danes jih tu poučuje 9. Šolo obiskuje 75 učencev, ki se lahko učijo klavir, kitaro, harmoniko, flavto, kljunasto flavto, trobila, klarinet, saksofon, violino, nauk o glasbi, obiskujejo predšolsko glasbeno vzgojo in glasbeno pripravnico. V torek, 25. oktobra 2022, smo učitelji skupaj z učenci pripravili slavnostni koncert ob 30-letnici delovanja glasbene šole na Vidmu. V programu, ki ga je povezovala ga. Jasmina M. Šušteršič, smo predstavili naše delo od učencev predšolske vzgoje pa vse do starejših, ki so že pravi mojstri na svojih inštrumentih. Slišali smo solistične točke, manjše komorne zasedbe, pevski zbor, ansambel flavt in komorno zasedbo kitar. Nagovorila sta nas ravnatelj Glasbene šole Grosuplje g. Dean T. Zavašnik in župan Občine Dobrepolje g. Igor Ahačevčič. Za posebno presenečenje ob zaključku koncerta so z izvedbo dveh skladb poskrbeli učitelji podružnice Dobrepolje. Iskren aplavz, ki je prišel iz polne velike dvorane Jakličevega doma, je bil potrditev, da glasba v tej dolini ne bo zamrla.    Za Glasbeno šolo Grosuplje pripravili Rezka Černač in Barbara Škrjanc Foto: Peter Zakrajšek, FRAME agencija
Nazaj na vrh strani