Dajte otrokom priložnost

Nazaj

Sprejemni preizkusi za vpis v Glasbeno šolo Grosuplje so pred vrati. O nepozabnih spominih, glasbenem izobraževanju in razlogih, zakaj bi vsak otrok moral izkusiti glasbeno šolo, smo se pogovarjali z nekdanjim učencem in sedanjim učiteljem tolkal na naši šoli, s prof. Tilnom Zakrajškom.

Tilen Zakrajšek je odraščal ob sestri pianistki in očetu bas kitaristu. Očeta je večkrat spremljal na nastopih, kjer so ga navdušili bobni. »Otrok glasbo začuti, a na starših je, da mu jo približajo. Peljite otroka na nastop glasbene šole, omogočite mu poslušanje instrumentalne zasedbe ali orkestra v živo … Glasba je dandanes dostopna in ni razloga, da je otroci ne bi imeli priložnosti spoznati. Tudi YouTube ni le za risanke in neumnosti,« se pošali Tilen.

Od glasbene šole do igranja v profesionalnih zasedbah in ustvarjanja studijske glasbe

Svojo prvo ljubezen – tolkala je spoznal na Glasbeni šoli Grosuplje, izobraževanje pa nadaljeval na KGBL in ljubljanski Akademiji za glasbo. Ob spominih na glasbene začetke se nasmehne: »Glasbena šola je imela velik vpliv na to, kdo sem danes. Imam zelo lepe spomine na celotno izkušnjo, nastope, druženje in predvsem prijateljstva, ki živijo še danes«.

Že kot najstnik je Tilen z zasedbo Balkan Boys nastopal širom Slovenije, kamor so fantje skupaj z vsemi inštrumenti potovali kar z vlakom. »Tega obdobja ne bi zamenjal za nič na svetu,« se spominja. Profesionalna izobrazba in širok pogled na glasbo sta mu omogočila, da je bil v preteklosti del Big Banda RTV Slovenija, danes pa ustvarja svojo glasbo in oder deli z znanimi glasbeniki, kot so Dejan Vunjak, priljubljeni duet Uroš in Tjaša … Hkrati kot profesor tolkal svoje znanje širi med najmlajše: »Nimam predsodkov do nobene glasbe. Glasbo delim glede na namen, ki ga ima, ne na stil. Vsak dogodek ima drugačen namen, prostor, poslušalce, a glasba je ena sama«.

Ni mogoče opisati, kaj ti da glasbena šola

»Glasbena šola je neprecenljiva izkušnja, ki bi morala biti na izbiro vsakemu otroku,« meni Tilen. »To je okolje, kjer imajo vsi otroci enak cilj, interes, temo pogovora, gredo skozi enake izzive in to ustvarja odnose za vse življenje. Vsi ne bodo postali profesionalni glasbeniki, a zagotovo bodo bolj odgovorni, disciplinirani in z delovnimi navadami, ki jih bodo spremljale v prihodnosti,« pripoveduje z žarom v očeh. In zakaj prav Glasbena šola Grosuplje? »Če bi imel svoje otroke, bi pri izbiri šole zagotovo upošteval, kdo uči. Naša glasbena šola ponuja dober učiteljski kader in strokovnost na visokem nivoju«.

Naj vas ne bo strah sprejemnih preizkusov

Glasbena šola je prava izbira za vse otroke, ki radi pojejo, ploskajo, plešejo in imajo na splošno radi glasbo: »Če imaš nekaj rad, boš dal vse od sebe in to je recept za uspeh,« za konec doda Tilen Zakrajšek.

Vabljeni na sprejemne preizkuse Glasbene šole Grosuplje med 20. in 27. majem.

Nazaj na vrh strani