30 let Glasbene šole Grosuplje, podružnice Dobrepolje

Nazaj

1. september leta 1991 je bil za dobrepoljsko dolino poseben dan – s svojim delovanjem je pričela Glasbena šola Grosuplje, podružnica Dobrepolje. 31 učencev sta v svet glasbe popeljala Martin Strel (kitara) in Rezka Černač (klavir, električne klaviature in nauk o glasbi). Že naslednje leto sta se poučevanju na Vidmu pridružili Suzana Paternost Žužek z učenjem flavte in Barbara Škrjanc, ki je zamenjala Martina Strela. Dve leti kasneje se je podružnica razširila z oddelki trobil, pihal in klarineta, leto kasneje še s harmoniko. Še dve leti pozneje se je začelo poučevati saksofon, nato pa še tolkala.

Glasbena šola je najprej delovala v prostorih osnovne šole Dobrepolje. Koliko zanimivih, prisrčnih dogodkov se je dogajalo ob poučevanju, vedo številni učitelji in učenci, ki so svoj čas namenili glasbenemu izobraževanju. Naš prostor je bila hladna  gospodinjska učilnica, kjer je redno v času pouka s svojim ritmom pouk popestril pralni stroj. Učilo se je tudi za leseno pregrado v knjižnici,  v provizorični učilnici ob telovadnici, v jedilnici brez oken, ravnateljevi pisarni in celo zobni ordinaciji. Svoje prostore sta nam ponudila tudi gasilski dom in občina.

Po enajstih letih je prav na kulturni praznik, leta 2003, Dobrepolje dobilo nov kulturni center, prenovljen Jakličev dom, v katerem je svoje prostore dobila tudi glasbena šola. V Dobrepolju se tako že skoraj dvajset let lahko upravičeno hvalimo z idealnimi pogoji za poučevanje.

Glasbena šola na leto pripravi več kot deset internih, javnih, razrednih in oddelčnih nastopov. Radi sodelujejo tudi z lokalnim okoljem: vrtcem, osnovno šolo, knjižnico Dobrepolje in Domom Sv. Terezije. 

Na podružnici Dobrepolje se je v tridesetih letih zvrstilo 54 pedagogov, danes jih tu poučuje 9. Šolo obiskuje 75 učencev, ki se lahko učijo klavir, kitaro, harmoniko, flavto, kljunasto flavto, trobila, klarinet, saksofon, violino, nauk o glasbi, obiskujejo predšolsko glasbeno vzgojo in glasbeno pripravnico.

V torek, 25. oktobra 2022, smo učitelji skupaj z učenci pripravili slavnostni koncert ob 30-letnici delovanja glasbene šole na Vidmu. V programu, ki ga je povezovala ga. Jasmina M. Šušteršič, smo predstavili naše delo od učencev predšolske vzgoje pa vse do starejših, ki so že pravi mojstri na svojih inštrumentih. Slišali smo solistične točke, manjše komorne zasedbe, pevski zbor, ansambel flavt in komorno zasedbo kitar. Nagovorila sta nas ravnatelj Glasbene šole Grosuplje g. Dean T. Zavašnik in župan Občine Dobrepolje g. Igor Ahačevčič. Za posebno presenečenje ob zaključku koncerta so z izvedbo dveh skladb poskrbeli učitelji podružnice Dobrepolje. Iskren aplavz, ki je prišel iz polne velike dvorane Jakličevega doma, je bil potrditev, da glasba v tej dolini ne bo zamrla.

  

Za Glasbeno šolo Grosuplje pripravili Rezka Černač in Barbara Škrjanc
Foto: Peter Zakrajšek, FRAME agencija

Nazaj na vrh strani