For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

Avtorska trobiliada

DSC_0077.JPGV Ivančni Gorici smo šteli že šesto leto tradicionalnih trobilnih koncertov imenovanih Stiška trobiliada. Tokrat smo dočakali enajsto zapored. Ta prireditev ni samo običajen nastop, ampak spodbuda k spoznavanju sodobnih trobilskih smernic, izobraževanju širše javnosti, pripomore pa k še zavzetejšem delu naših učencev. Program 11. Stiške trobiliade je bil izvedba lastnih del. Priznanje je dobila skladba Izgubljeni spominiFotogalerija - Večer lastnih kompozicij

Glasba je pri nas že od nekdaj imela velik pomen. Piščal z Divjih bab pa nakazuje na davni tonalni sistem, ki ga danes poznamo pod imenom terčna harmonija. Vse pesmi, ki jih radi poslušamo, sledijo temu principu, a za to, da je skladba napisana kakovostno potrebujemo tudi glasbeno izobrazbo. Na naši šoli se učiteljice za NOG trudijo, da bi učencem zagotovile takšno znanje. Zato smo sklenili, da bi bilo dobro tovrstno dejavnost posebej okrepiti.

Trobilo je že samo po sebi težak inštrument. Zahteva redno vadbo (Kako vadimo doma?) in veliko potrpljenja, saj se učimo posebne tehnike vibriranja ustnic, pihanja in uporabe inštrumenta hkrati. Seveda smo na koncu poplačani z blagim, zvenečim tonom in tako lahko nadvse uživamo v igranju. Vrhunske trobilce odlikujeta še izjemna vituoznost in muzikalnost, k temu pa vsi, korak za korakom, čedalje bolj stremimo.

Posebnosti naših trobilnih inštrumentov pa so mnoge trobilce vzpodbudile k iskanju novih izraznih možnosti v igranju. Tako poznamo kopico uspešnih skladateljev-trobilcev. Ker ima vsaka trobiliada svoj program smo se tokrat drzno odločili, da se prav vsi preizkusimo v skladateljevanju. Vsakdo je na koncertu izvedel svojo skladbo in, ob bogati klavirski spremljavi g. Mateja Kovačiča, požel aplavz za ustvarjeno in izvedeno. To je bil prvi tovrstni koncert na naši šoli in nanj smo lahko zelo ponosni! Bili smo priče 14-im novopečenim skladateljem in prav tolikim krstnim izvedbam. Navdušeno občinstvo je s pomočjo strokovne komisije izbralo najboljšo skladbo za leto 2010, to je: Izgubljeni spomini avtorja Maja Kavška. Čestitamo!
 

Koncertni list

Anže Orehek, trobenta, 2. r.
Listek pada z neba
2.
Maks Kasteljic, rog, 2. r.
Poskočnica
3.
Gal Kovačič, bariton, 3. r.
Ples klovnov
4.
Ajda Kenda, rog, 4. r.,
Jasmin
5.
Žan Puš, trobenta, 4. r.
Rigaudon
6.
Ana Blaževič Arko, rog, 1. r.
Vrtiljak
7.
Uroš Adamlje, tuba, pripravnica
Bas valček
8.
Janez Piškur, trobenta, 6. r.
Šmorn
9.
Nace Zupančič, trobenta, 6. r.
Veter
10.
Tadej Strah, rog, 2. r.

Jesenska
11.
Nejc Ljubič, trobenta, 6. r.
Martinovo
12.
Marko Posavec, rog, 2. r.
Eksperiment
13.
Jurij Piškur, pozavna, 3. r.
Redukcija
14.
Maj Kavšek, trobenta, 3. r.
Izgubljeni spomini
15.
Nikolaj Kasteljic, trobenta, 3 r.
Nikolaj in trobenta
16.
Jurij Piškur, Jurij Piškur,
Maj Kavšek, Nejc Ljubič, Nace
Zupančič, Gal Kovačič, Ajda
Kenda, Žan Puš, Uroš Adamlje
trobilni sestav

Trajanje glasbe: 40 min.
Mentor: Robert Petrič
Klav. spremljava: Matej Kovačič in
Luka Posavec (točka 12)

P. S. Avtorji pesmi so učenci sami. Snemalo se bo video za šolski arhiv, zato prosimo
za tišino in red kolikor je v Vaši moči.
Pozorno prisluhnite izvedbam, saj boste na koncu izglasovali skladbo večera.

Glasbena šola Grosuplje, podružnica Ivančna Gorica

Vodja koncerta: Robert Petrič