• Učenci
  • Kako vadimo
For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

Kako vadimo doma?

Za znanje igranja na instrument je zelo pomembno vadenje. Z vadenjem utrjujemo že pridobljeno znanje in s tem omogočamo, da korak za korakom napredujemo na višji nivo igranja. Znanje in spretnost igranja ne prideta sama od sebe; da se naučimo dobro igrati na instrument, potrebujemo veliko lastne aktivnosti in truda.

Najprej si poiščemo primeren prostor, kjer bomo vadili, saj za vadenje potrebujemo mir. Misli moramo usmeriti v glasbo, biti moramo zbrani, sicer bomo delo opravili površno in bo večina porabljenega časa in truda zaman.

Vsak glasbeni instrument ima svoje značilnosti, toda pri vseh velja, da se je najprej potrebno dobro ogreti, preden lahko začnemo kakovostno vaditi skladbe. Lahko začnemo z lestvicami, vajami za intonacijo ali različnimi tehničnimi vajami. Vse našteto (in še marsikaj drugega) nam učitelj zapiše v glasbeno beležko, ki jo redno prinašamo k pouku instrumenta. Ne pozabimo prebrati vseh napotkov, ki so zapisani v glasbeni beležki, in se hkrati spomnimo, katere zanimive glasbene nasvete smo še izvedeli pri pouku.

Skladb nikoli ne preigravamo od začetka do konca. Izberemo posamezne dele skladbe, poiščemo posamezne takte, ki nam povzročajo težave, in jih izpilimo.

Veliko je stvari, na katere moramo biti pozorni: prave note, ritem, prstni redi, dinamika, artikulacija in še in še. Vsega tega ne moremo opaziti, če igramo kot ekspresni vlak. Zaradi tega tudi ne opazimo napak pri igranju. Vedno najprej razmislimo, kaj in kako bomo nekaj zaigrali, šele nato se lotimo igranja. Natančno poslušajmo vsak zaigrani ton. Sprva vadimo počasi;vadimo pri takšni hitrosti, da lahko igramo brez napak. Šele ko igramo brez napak, lahko povečamo hitrost igranja.

Preden prenehamo z vadenjem, se vprašajmo, kaj smo dosegli z današnjim delom. Kateri deli skladbe gredo dobro in kje se še pojavljajo težave? To si vzemimo kot osnovo za vadenje za naslednji dan.

Za vadenje instrumenta si je potrebno vzeti čas. Koliko časa potrebujemo za to? Na to vprašanje je težko odgovoriti, kajti vsaka snov zahteva različno količino časa glede na težavnost. Težja ko je snov, več časa potrebujemo, da jo osvojimo. Drži naslednji pregovor: »Pet minut vadenja vsak dan bolj učinkuje kot pol ure enkrat na teden«. Samo z rednim delom bomo dosegli rezultate, ki si jih želimo, in s tem razvijali svoj glasbeni talent.

Vadenje je zahtevno delo tudi za naše možgane. Pri daljšem vadenju si ne pozabimo narediti odmora za krajši počitek. Misli se nam bodo zbistrile in dobre volje bomo lahko nadaljevali z igranjem.