<<  December  2018  >>
 Pon  Tor  Sre  Čet  Pet  Sob  Ned 
       1  2
  6  7  8  9
1516
192223
24252627282930
31      
For up to £250 Bonus for sports, use our exclusive bet365 Bonus www.abonuscode.co.uk Claim your bonus and start betting at bet365 now.

200 let

Letos praznujemo dvesto let delovanja javnega glasbenega šolstva pri nas. 
Ob pomoči najstarejše poklicne glasbene ustanove v Monarhiji, Filharmonične družbe v Ljubljani (1794–1918) pod vodstvom Janeza Krstnika Novaka, davnega 7. novembra 1816 s poukom prične Franc Sokol kot prvi učitelj v zgodovini javne glasbene šole pri nas. Da gre pri tem za kakovostno nastavljen in izvajan javni program, nam postane jasno, ko pogledamo v proces nastajanja tovrstnega šolanja. Na pobudo upravne enote v Ljubljani (takrat gubernije) novembra 1814 v vodstvu Filharmonične družbe tri mesece kasneje pripravijo predlog pravilnika, ki vsebuje za takratne čase (in še danes) presenetljivo razvit program glasbenega izobraževanja:

"/.../ na šoli naj bi poučevali petje, violino, klavir, orgle in generalni bas /oz. glasbeno teorijo; op. p./. Šolanje naj bi trajalo 4 leta /.../ V šestem tečaju nastopajo tudi na javnih akademijah in pri cerkvenih slovesnostih. /.../ Šola sprejema učence od osmega do dvanajstega leta, predvsem revne /...ostali/ naj bi plačevali šolnino 812 goldinarjev na leto. Število vpisanih je omejeno na 18. Učenci glasbene šole lahko obiskujejo tudi splošnemu izobraževanju namenjene šole, ne morejo pa biti hkrati učenci risarske šole /.../"*
Ob branju številnih zahtev, navedenih v razpisu za glasbenega učitelja, le še poglobimo spoštovanje do začetkov slovenske javne glasbene šole: 
"/.../ učitelj mora biti izšolan pevec in organist, prav tako dober violinist, ne le površen poznavalec običajnih pihalno-trobilnih inštrumentov, pač pa mora biti sposoben slednje tudi poučevati. /.../"*
Na razpis se z bleščečimi življenjepisi javi kar 21 kandidatov s širšega območja Monarhije. O veliki konkurenci priča dejstvo, da se na priporočilo samega dvornega skladatelja Antonia Salierija med prijavami znajde tudi življenjepis Franza Schuberta z Dunaja, ki pa ga zaradi neizkušenosti ne zaposlijo.

Naše glasbeno šolstvo se je sčasoma le še razvijalo in je zdaj že lep čas ne le nadpovprečno kakovostno, pač pa tudi vsakomur dostopno. Kopica izjemnih glasbenikov v svetovnem merilu je plod požrtvovalnega dela glasbenih pedagogov in odličnega sistema javnega šolstva, ki smo ga, kljub mnogim oviram, uspeli ohraniti vse od začetka. Kar petino sloveče zgodovine glasbenega javnega šolstva na Slovenskem soustvarjamo tudi pedagogi Glasbene šole Grosuplje. Ponosni smo, da smo del te žlahtne zgodbe in da bomo na tej obletnici posvečenem osrednjem dogodku, 12. 11. 2016, soustvarjali glasbeno doživetje v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

[besedilo: R. Petrič]
*C. Budkovič: Razvoj glasbenega šolstva na Slovenskem I, Ljubljana 1992 

Natisni E-naslov